Gå til innhold
Maria er tredje generasjon danske elev på bibelskolen

Maria er tredje generasjon danske elev på bibelskolen

Marie Rose Kjærvik Pagels går musikklinjen på Ansgar bibelskole, og denne høsten har hun tatt sats og stått på scenen for første gang. Litt trygt er det å vite at musikklærer Margrethe Skogrand har vært elev sammen med tante Katrine Pagels for ti år siden. Dette er bare en av mange familiekoblinger mellom Maries familie og Ansgarskolen. Ansgarskolen har hun hørt om så lenge hun kan huske, så tanken har vært der at hun skal gå på Ansgar bibelskole når hun var ferdig med videregående. Marie er født i Kristiansand, men hun har danske foreldre, og hun har bodd mesteparten av livet i Roskilde i Danmark. Nå er hun tredje generasjon i sin dansk/norske familie som går på Ansgar bibelskole.

bilde_1-marie-og-margrethe

Margrethe Skogrand er vikarierende linjeleder på musikk og har Marie som elev på musikklinjen dette året 

Tilbake til begynnelsen

Det hele startet med mormor og morfar i 1970. Mormor Karin Kjærvik ble kristen det året, og kom «nyfrelst» tilbake til hjembyen Vardø sammen med sin bror. Han syntes Ansgarskolen var plassen for henne og skaffet søsteren både plass på skolen og egen hybel den høsten. Det ble et livsforvandlende år, ifølge Karin. Her møtte hun også danske Kurt Pagels, morfar til Marie, og de giftet seg og fikk etter hvert seks barn sammen.  

Kurt studerte teologi på høyskolen 1969 – 1971, og jobbet som prest i Danmark noen år, før han fullførte utdanningen på høyskolen i 1976 – 1978.  
Da deres sønn Kristoffer Pagels gikk på bibelskole året 1999-2000, møtte også han sin kone Ruth-Helene der. De er da tante og onkel til Marie. 

2bilde_2a

Det er gått over femti år siden disse to gikk sammen på Ansgarskolen, som den gangen var i Oslo. Det ble et hjertelig gjensyn og mange gode minner å snakke om for Karin Kjærvik og dosent Lars Råmunddal. Lars var også god venn og studerte sammen med Maries morfar, Kurt Pagels. Råmunddal har med unntak av noen år i videregående skole, jobbet for Ansgarskolen hele sitt yrkesaktive liv. I dag er han i syttiårene og jobber nå som studiekoordinator for master i teologi.  

bilde_3-marie-og-mormor

Da Marie skulle flytte fra Danmark til Norge, var det trygt og godt å ha mormor Karin i Kristiansand. «Jeg trenger ikke se henne hele tiden, men jeg må sjekke innimellom hvordan hun har det. Når hun er det bra, har jeg det bra!» sier mormor Karin. Gleden er stor nå som også barnebarnet Marie har valgt å følge i hennes fotspor. «Det er noe jeg har bedt om i mange år, og det gjør jeg for alle barnebarna mine», forteller hun. 

Pappa fridde til mamma på campus 

Foreldrene til Marie møttes ikke på Ansgarskolen, men pappa Rino fridde til mamma Kamilla på en av studentboligene på Ansgar. De var blitt kjærester året før Kamilla dro til Kristiansand for å gå på bibelskolen i 1998. Hun ville studere videre og bestemte seg for å ta teologi på høyskolen året etter. Da kom også pappa Rino Pagels til Norge og begynte på Ansgarskolen sammen med Kamilla. Fra 1999 til 2001 gikk han på det som het 2BT2 toårig bibel og tjeneste, mens Kamilla studerte videre fire år på høyskolen. Det var i løpet av denne perioden at Rino fridde på et studentrommene på campus!  

Kamilla forteller at hun hadde vært hjemme i Bornholm for å være i sin farfars begravelse. Da hun kom tilbake kom Rino «litt tilfeldig» innom og sa at han hadde noe til henne.  Han gikk ned på kne og tok fram en liten eske som inneholdt en ring, og fridde. De giftet seg 23. mars 2002 i Bornholm, og da de kom tilbake til Ansgarskolen ble det holdt en stor bryllupsfest for de på campus. Det ble en kveld med mange gode minner. De flyttet så inn til Skippergata i byen, og fikk etter hvert Marie. Rino jobbet også et par år som pastor i Baptistkirken i Kristiansand før de flyttet tilbake til Roskilde hvor han fortsatte å jobbe som pastor i en lokal kirke. 

Årene de hadde på Ansgar sier de gjorde en stor forskjell i deres liv. De ser tilbake på en tid med mye godt fellesskap, undervisning, viktige samtaler, dedikerte lærere og ikke minst den vakre norske naturen! Så sent som i fjor hadde de besøk av venner fra tiden på Ansgar. 

bilde_4-mamma-pa-campus.

Mamma Kamilla på Ansgarskolen på slutten av 90 tallet. 

skjermbilde-2023-11-27-kl.-11.49.28

Pappa Rino på studenthybelen-der han også fridde til mamma Kamilla. 

Marie er tredje generasjon på Ansgar 

Begge foreldrene er glade for at Maria valgte nettopp Ansgar bibelskole da hun var ferdig med videregående.

«Vi elsker at Marie går på Ansgar! Vi elsker at hun elsker det! At hun får oppleve hvor fantastisk samhold man har på bibelskolen. At hun får oppleve alt som foregår i kirkene i byen. Det er så mye som er så annerledes enn Danmark», forteller Kamilla.   

De syns det er hyggelig at Marie nå møter flere av de gode folkene som de kjente fra tiden sin på Ansgar. Marie er enig. Hun ville ikke ha for store forventninger til året, siden hun er vokst opp med så mange gode Ansgarhistorier, men hun innrømmer at året allerede har vært langt over det hun hadde forventet. Hun stortrives på skolen og på musikklinjen.   

Selv om Ansgar alltid har vært et aktuelt alternativ, var det ikke helt selvsagt at hun skulle ende opp her. I Danmark har hun ingen kristne venner, så da hun fortalte at hun skulle på bibelskole i Norge, trodde de hun skulle gå i kloster. Bibelskole hadde de aldri hørt om før. Uten noen kristne venner syns ikke Marie det har vært så lett å være kristen. Nå merker hun allerede at hun har landet mer i sin kristne tro. 

 

ekstra-bilde.
Kommer dine fremtidige barn til å gå på Ansgar?  

«Ja, det håper jeg!» ler Marie før hun legger til at hun nå jobber med å få sine fettere og kusiner til å begynne på skolen når de er ferdig med videregående. Da er det vel rimelig å anta at det kommer flere Pagels fra Danmark til Kristiansand og Ansgarskolen i årene framover også. 

Artikkelen har vært publisert i Ansgarmagasinet. Les siste nummer av Ansgarmagasinet her