Sport, ski, surfing og samhold
Da Krik-linjeleder Grethe Fredvik tok kontakt for første gang med Arne Bakke for å høre om han kunne bli med til Hemsedal med
Krik-linja, fikk hun til svar at han ikke syns han var så god på idrett. Senere fant hun ut at Arne har bygget Via Ferrata-ruten i Valle, en av Nord-Europas lengste klatreruter med glattslipt svaberg.
«Ja, jeg har jo drevet en del med klatring, men ikke sportsklatring da», svarer Arne lunt. Ifølge Arne er Grethe den suverene organisatoren. Hun har oversikten over alt som skal skje og passer på at alt er klart når de skal på tur. Han føler han kommer til duk og dekket bord når Krik-linja på bibelskolen skal ut på reise. Hun har fullt fokus og er den som sørger for fart og framdrift.
Grethe har jobbet som linjeleder på Krik-linja i 11 år. Linjelederen har levert storfornøyde Krik-klasser år etter år. Hun har vært aktiv langrennsløper, men trives godt med det meste som har med idrett og friluftsliv å gjøre. Arne var med på noen turer i 2018 og ble fast Krik-lærer sammen med Grethe i 2019. Grethe kom fra jobb på ungdomsskole hvor hun var kroppsøvingslærer og underviste i mat og helse og KRLE. Da muligheten kom for å søke på Krik-linjelærer på Ansgar, tenkte hun at det måtte være drømmejobben for henne. Hun fikk jobben, noe hun syns var både stas og skummelt.
«Jeg skal jo gi elevene det beste året i livet! So no pressure», ler hun.
Hun brukte det første året på å finne litt ut av ting som hvor er kajakkene, treningshallen, utstyret osv.? Før Arne begynte som lærer var det forskjellige folk som ble med på turene, men da han kom inn så ble de en fast og god duo. Arne er god på klatring, padling og vindsurfing, så de utfyller hverandre godt.
Hvordan er det å være lærere på Krik-linja?
«Helt fantastisk!» utbryter Grethe. De opplever at de er heldige som kan være med på ungdommenes liv et helt år, samtidig som de får holde på med det de liker. Det er et år med mye sprell og galskap i god blanding med å dele liv og tro. De kommer tett på elevene gjennom året og det syns de begge er meningsfullt.
«Når vi gjør ting sammen på turer så kommer vi tett på hverandre. Det åpner opp for mange gode samtaler», sier Arne. «Det er nettopp det som er så spennende med jobben. Det er jo ikke det og år etter år lære opp nybegynnere å surfe som gjør jobben spennende, men det å se at elevene mestrer ting og tar nye steg og utvikler seg,» utdyper han.
Hvordan er komboen idrett og tro?
«Jeg er glad for at de har så mange gode fellesfag med undervisning av gode teologer!» ler Grethe. «Så tror jeg at den jeg er og det jeg bringer med meg, også kan bety noe,» forklarer hun. På Krik-linja er det ord for dagen og turer hvor den enkelte elev deler sin troshistorie.
«Det at den enkelte deler sin historie, gjør at man kommer nærmere hverandre og vi både forstår og tåler hverandre litt bedre,» forklarer Arne. Noe av det de håper elevene skal ta med seg videre etter året på Ansgar bibelskole, er det å lære å gå igjennom de vanskelige tingene, ikke utenom.
Via idretten kan de også lære det å ta utfordringer og oppleve mestring. Som ung står du også overfor store og krevende spørsmål og valg. Dette er jo noe de fleste mennesker er gjennom, så det er viktig for dem begge å kunne være med elevene en bit på veien.
«Når en elev pusher seg litt og mestere noe de ikke trodde de skulle våge, er det gøy å få være en del av», sier Grethe. Elever har også flere ganger gitt uttrykk for at de har vært viktige personer for dem gjennom disse fasene. «Det gir mer mening og stolthet å kunne bety noe for noen i spesielle situasjoner enn å klare å dra de opp en fjellvegg», sier Arne. Det er ikke viktig om de kommer litt opp eller helt opp, idretten på Krik-linja er heller en god arena for å bygge relasjonelle opplevelser.
Ledertrening inn mot menighet
Ønsket med Krik-linja er også å lære elevene hvordan de kan bruke de forskjellige aktivitetene de er med på inn i menighetssammenheng, ungdomsarbeid og leir. Krik har masse aktiviteter som er lekpreget og som passer for alle. De er veldig inkluderende. Krik-linja er også god ledertrening. Hver mandag holder elevene Krikøkter der de har ansvar for aktiviteter og andakt. De bytter også på å lede hver sine idrettsaktiviteter i timene, og på den måten øver de seg på å lede hverandre. De ser at mange elever fra Krik-linja er aktive i menigheter rundt om i landet. Krik-linja oppleves som en god start og et springbrett til videre arbeid i menighet. Dette perspektivet bærer Grethe og Arne med seg inn i alt de gjør.
« Ja, Grethe gjør det jo hele tiden. Hun coacher alle elevene underveis, en etter en, men hun gjør det bare på sin måte», skyter Arne inn.
Et godt team
De syns begge det er trygt og godt å være to, å kunne dele alt som oppstår når de f.eks. er på tur. Det å ha noen å sparre med, dele logistikk, utstyr og hverdag med er viktig. Arne er den handy, løsningsorienterte sjaueren som er god til å ta de praktiste tingene. Han er også god til å lytte og å være til stede. «Arne er en god medvandrer både for meg og elevene. God til å se alle rundt seg», sier Grethe.
Grethe er litt reservemamma og det er fint å kunne være en person som det er lett å kontakte når ting er vanskelig. «Hun er også utrolig god til å åpne opp for samtaler og hun ufarliggjør det ved å vise sårbarhet hos seg selv. Det oppleves emosjonelt trygt», utdyper Arne. Humor er også viktig for dem begge! Det er bra å tulle og ha mye humor, og kunne le av oss selv, sier Grethe. Det virker avvæpnende å ha en god tone med elevene.
Hva gjør at dere år etter år har så mange fornøyde Krik-elever?
«Vi trives så utrolig godt sammen og det tror vi smitter over på elevene!» er det klare svaret fra begge to.